Tags

, , ,

Hoewel slavernij bijna anderhalve eeuw geleden internationaal officieel werd afgeschaft, betekent dit niet dat slavernij daarmee ook daadwerkelijk is uitgebannen.  Wereldwijd zijn ruim 20 miljoen mensen slachtoffer van arbeidsuitbuiting. Maar ook in Nederland is dit een probleem.

De champignons die je in de supermarkt koopt, kunnen geplukt zijn door iemand die zeven lange dagen in de week werkt voor veel te weinig geld. De au pair naast je op het schoolplein kan hèt slachtoffer zijn van uitbuiting. Als je Chinees eten haalt, is het misschien klaargemaakt door iemand die nooit vrij heeft en slecht betaald wordt. De mensen worden in Nederland uitgebuit in de horeca, land- en tuinbouw, de bouw, bij mensen thuis in de huishouding, in fabrieken en in havens. Dit zijn de moderne slaven.

Slavernij in Nederland
In Nederland zijn ongeveer 21.000 mensen slachtoffer van arbeidsuitbuiting, zo meldt NRC Handelsblad. De mensen komen hier om geld te verdienen voor hun familie, maar worden gedwongen lange dagen te werken voor weinig geld en onder slechte omstandigheden. Dit blijkt uit het rapport ‘Verborgen Slavernij in Nederland’ van de organisatie Fairwork. Fairwork is een initiatief van hulporganisaties Humanitas en OxfamNovib.

Fairwork
Fairwork baseert het cijfer op onderzoek van de VN-organisatie voor arbeid, de ILO. Uit dit onderzoek blijkt dat wereldwijd ruim 20 miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880.000 personen.

Uit het rapport blijkt dat arbeidsuitbuiting lastig is aan te pakken. Bij arbeidsuitbuiting zijn de grenzen minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld prostitutie. Wanneer is er sprake van slecht werkgeverschap en wanneer juist van uitbuiting?

Slachtoffers worden niet altijd als slachtoffer erkend wanneer zij aangifte doen. Vaak durven ze dit niet, uit angst voor represailles van hun uitbuiter. Of ze zien zichzelf niet als slachtoffer omdat ze gewend zijn met weinig geld genoegen te nemen.

Vrijdag 19 oktober is de Europese dag tegen de Mensenhandel in Amsterdam.  Journaliste Renate van der Zee presenteert hier haar boek Bitter avontuur. In dit boek interviewt ze slachtoffers van arbeidsuitbuiting. Tegen NRC Handelsblad zegt ze hierover: “Het wordt tijd dat Nederlanders zich afvragen hoe het kan dat een bakje champignons één euro kost”.